Одлуката за исклучување на руските фудбалски репрезентации и екипи од сите меѓународни натпреварувања останува на сила, соопшти Меѓународниот спортски суд во Лозана.

ФИФА, како и УЕФА, го суспендираа рускиот репрезентативен и клупски фудбал во февруари лани кога Русија воено ја нападна Украина. Одлуката потоа ја потврди и Судот во Лозана на 25 ноември. Тогаш беше одбиена и руската жалба на одлуката.

Агенцијата ДПА наведе дека Фудбалската Федерација на Русија имаше право да поднесе жалба на суспензијата до 13 јануари оваа година, но Судот во Лозана ја примил жалбата дури на 10 февруари.

Судот својата одлука за продолжување на суспензијата ја донел на 20 февруари, а официјално ја објави во четвртокот. Со тоа, сите споменати суспензии станаа и правосилни. /MИА

Прикажи повеќе