Опозициските членови на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците не дозволија да почне 33-тата седница на која на дневен ред по вторпат се најде Предлог законот за Академија за судии и јавни обвинители. При обидот на претседателката на Комисијата Соња Мираковска да ја отвори точката од дневниот ред, бурно реагираа членовите од редовите на ВМРО-ДПМНЕ. Претседателката на Комисијата даде еден час пауза.