Генералното собрание на ОН се состанува на 22 февруари, два дена пред годишнината од руската инвазија на Украина, при што Киев и неговите сојузници се надеваат дека ќе добијат широка поддршка за резолуцијата која повикува на „праведен и траен мир“.

Нацрт-резолуцијата, поддржана од околу 60 земји, треба да биде изгласана по затворањето на дебатата, што не се очекува најмалку до 23 февруари. Како и претходните резолуции, таа ја потврдува „заложбата на ОН за суверенитет, независност, единство и територијален интегритет на Украина“ и повикува на итен прекин на непријателствата.

Москва ги повика членките на ОН да гласаат против „неурамнотежената и антируска“ резолуција на Генералното собрание, од страна на Киев и други, со која се планира да се одбележи годишнината од рускиот напад врз Украина.

Резолуциите на Генералното собрание не се обврзувачки, но имаат политичка тежина.

Прикажи повеќе