Кучињата се познати како најдобри пријатели на човекот, но дали треба да делиме кревет со нив? Ова прашање останува многу контроверзно и, според некои истражувања, само една третина од сопствениците на кучиња им дозволуваат на своите миленици да одат во кревет со нив.

Експертите од Фондацијата за спиење во Вашингтон веруваат дека спиењето со куче е „лична одлука“ и објавија листа на добрите и лошите страни за да им помогнат на луѓето да одлучат што е правилно за нив.

Предностите вклучуваат намален стрес, посилен имунитет, понизок крвен притисок и поголемо чувство на сигурност. Од друга страна, спиењето со кучиња носи ризик од алергиски реакции и инфекции, може да го наруши сонот и, според неколку студии, ја зголемува агресијата кај кучињата.

„Децата почесто од возрасните ќе доживеат каснување од куче за кое е потребна лекарска помош. Една од причините е што децата не се толку добри во читањето знаци на страв или агресија или затоа што е поголема веројатноста да се доближат до лицето на кучето. Ова не значи дека децата не треба да спијат со куче, но родителите можеби сепак сакаат да го спречат тоа, особено ако се работи за кучиња кои претходно покажале агресија“, велат од Фондацијата.

Ако одлучите да го делите креветот со вашето куче, проверете дали душекот е доволно голем, редовно мијте ги постелнината и постелнината, не дозволувајте кучето да ви го лиже лицето, шетајте го кучето пред спиење, бидете доследни на вашата рутина пред спиење и редовно посетувајте го вашиот ветеринар.