Со оглед дека секој ден можеме да слушаме совети од сите страни за тоа што е добро да се јаде, и која храна е попаметно да се избегнува, понекогаш навистина не е тешко да се изгубиме во сите овие правила. Како што објави „Вкусот на домот“, нутриционистите откриле која храна ја јадат секој ден и ја препорачуваат на другите поради нивната хранлива вредност и здравствените придобивки.
Јаткасти плодови
Нутриционистите се апсолутно луди по јаткастите плодови, и тоа со добра причина. Богати се со протеини од растително потекло, масти кои го зајакнуваат здравјето на срцето и крвните садови, но и влакна кои одлично делуваат на варењето и го поттикнуваат слабеењето.
Диететичарот нутриционист Кристи ЛеБо јаде јаткасти плодови секој ден бидејќи, објаснува таа, истражувањата покажале дека тие имаат многу здравствени придобивки, вклучително и промовирање на здрава телесна тежина и намалување на факторите на ризик за многу срцеви заболувања и рак.
Зелен лиснат зеленчук
Без разлика дали се работи за спанаќ или кељ во нивните смути, салата за ручек или печено бриселско зелје за вечера, зелениот лиснат зеленчук е на дневното мени на секој нутриционист. Овие намирници се богати со хранливи материи како што се фолати, витамин Б потребен за здрави црвени крвни зрнца, бета-каротин и лутеин за здрави очи и витамин К за згрутчување на крвта.
„Една неодамнешна студија покажа дека луѓето кои јаделе барем една порција лиснат зеленчук дневно имале побавно когнитивно опаѓање од луѓето кои не го јаделе“, објаснува нутриционистката Мелиса Гроувс, која додава дека јаде зелен зеленчук апсолутно секој ден.
Овошје од бобинки
Освен што бобинките се вкусни, лесни и имаат малку калории, тие се богати со хранливи вредности кои помагаат да се зачува нашето здравје. Затоа, не е чудно што нутриционистите ја јадат оваа храна што е можно почесто. Една неодамнешна студија покажа дека возрасните кои консумираат барем една шолја свежи боровинки секој ден имале подобри резултати на тестовите за меморија од луѓето кои примале плацебо, пишува Taste of Home.
Мешунките
Од лесни салати до богати чорби, мешунките се навистина разноврсна храна која може да го збогати апсолутно секое јадење. Но, тоа не е се. Нутриционистите особено го сакаат затоа што, освен што можеме да ги јадеме во текот на целата година, мешунките се богати со вредни хранливи материи, тие се одличен извор на протеини и витамини, а имаат и влакна кои ги хранат добрите бактерии во цревата. и го одржува целиот дигестивен систем здрав.
Јајца
Сигурни сме дека кога размислувате за совршениот појадок, првото нешто што ви паѓа на ум се јајцата. Која подготовка и да ја преферирате, не можете да погрешите бидејќи оваа храна е вистинско богатство на вкус, но и одлична за здравјето. Имено, нутриционистите објаснуваат дека јајцата се богати со протеини и идеална храна за почеток на секој ден. Сепак, важно е да се напомене дека не треба да ја преувеличувате количината бидејќи, иако нема многу калории, јајцето е многу заситувачко, па експертите не препорачуваат повеќе од две јајца на ден.
„Јајцата содржат хранливи материи кои се исклучително важни за нашето тело. Изматени, пржени или тврдо варени јајца, се ми е можно затоа што сакам јајца. Единствено важно е да не претерате бидејќи се силни и можат да бидат тешки за стомакот ако се јадат прекумерно, а може да го оштетат и црниот дроб“, објаснува регистрираната диететичарка Шенон А. Гарсија.