Новата 2023 година пристигна, а најпрво ја дочекаа жителите на островот Лаеин, кој припаѓа на островската држава Кирибати во Тихиот Океан, како и во Самоа и Нов Зеланд.

Кирибати се наоѓа во централниот дел на Тихиот Океан, на околу 4.000 километри југозападно од Хаваите.

Република Кирибати е островска земја чии 33 атоли – корални острови, распространети на повеќе од 1.351.000 квадратни километри во областа околу екваторот. Земјата припаѓа на земјите од Комонвелтот и има околу 103.000 жители кои населуваат 21 остров.

По Кирибати, Новата година ќе ја дочекаат жителите на далечниот исток на Азија, Јапонија, Индонезија, Кина, Индија и други азиски земји, потоа Европа и Африка, а потоа и двата американски континенти.

„Full Circle“ завршува на полноќ на 31 декември на Пацификот – Хаваи, Американска Самоа и островите Мидвеј.

Кинезите, за разлика од другите жители на земјината топка, се прилично рамнодушни кон дочекот на 1 јануари, бидејќи имаат своја Нова година, која трае 15 дена. Првиот ден од кинеската Нова година започнува на младата месечина, која се јавува помеѓу 21 јануари и 20 февруари.