Нетфликс започна со снимање на вистинската верзија на играта Squid и, според The ​​Sun, да се биде на снимање е вистински кошмар. Некои од учесниците мораа да бидат носени на носилки, додека други добија смрзнатини од студот.

Познатата платформа за стриминг тајно го снима ова реално шоу во Велика Британија, а како и во корејската серија, 456 учесници ќе се борат за профитабилната награда која во овој случај изнесува 3,7 милиони фунти. Се разбира, учесниците на шоуто не се соочуваат со фатални последици, но условите за снимање се нечовечки бидејќи температурата е околу -3 степени Целзиусови и во една од игрите натпреварувачите мора да стојат целосно мирни за да продолжат понатаму, што е исклучително тешко во лоши временски услови.

„Тоа е како воена зона. Луѓето плачат на снимањето“, рече еден од учесниците на вистинската игра „Сквид“, истакнувајќи дека некои натпреварувачи морале да ги носат на носилки, додека други ползеле на колена до целта.

„Некои плачеа“

Продуцентите прво ја снимија таканаречената „ледена кралица“, која во серијата ја нарекуваат „црвено светло, зелено светло“, а учесниците мораа да се тркаат на многу студено време.

„Некои развија хипотермија, луѓето сепак останаа иако се чувствуваа лошо, само затоа што наградата е навистина дарежлива. Некои стоеја предолго замрзнати на своето место за време на оваа игра и имаше последици. Други дојдоа со надеж дека ќе станат милионери и дојдоа излезе многу брзо, грофтајќи во солзи“, рече еден натпреварувач и потоа продолжи.

„Вистинска воена зона, да. Тие ги извадија луѓето од сетот, а вие не смеете ни да зборувате на сетот. Ако зборувате, летате надвор. можеше да слушне како некои викаат брза помош, а потоа дојдоа лекарите и ќе требаше да почекаме уште 30 минути за да се реши сè. Бевме исцрпени на крајот од снимањето, некои од нив беа изведени“, се жалеше учесникот во играта Squid.

„Сите се тресевме“

Друг учесник нагласи дека им е страшно студено. „Сите се тресеа на сетот, беше премногу студено. Немаше воопшто греење. Ни рекоа дека кога ќе почне да пее куклата, можеме да одиме напред, а кога ќе престане да пее, ако се движиме, летаме надвор. Ни дадоа две термоси, чорапи, маица, тениски чевли и зелени тренерки“, вели учесничката и потоа продолжува.

„Исто така, ни ставија елеци со лажна крв кои пукаат ако погрешиме и се движиме, за да изгледа како да сме пукани“, рече учесникот.

Во првото коло стотина играчи наводно биле елиминирани, а останатите времето до новата игра го поминувале во кревети на спрат, исто како во серијата. Новата игра ќе треба да почека до следниот месец, кога ќе продолжи снимањето.

„Тие знаеја што ги чека“

Шоуто се снима во тајност, а во него учествуваат луѓе од различни делови на светот, како САД и Австралија. Од Нетфликс, пак, порачаа дека здравјето на натпреварувачите им е најважно и дека имаат редовни паузи за тоалет и ручек.

„Ги подготвивме сите натпреварувачи за она што ги чека, недели пред снимањето, токму за да можат да се подготват за тешките услови. Тие дојдоа овде знаејќи што ги чека. во безбедни услови“, соопшти Нетфликс.