Ако се надевавте дека ќе живеете вечно, имаме лоши вести. Колку и да сте здрави и среќни – времето на крајот ќе победи.

Со текот на годините, очекуваниот животен век на човекот се зголемува, што значи дека можеме да очекуваме да живееме подолго од нашите предци.

Според проценките на Евростат, просечниот жител на Хрватска роден во 2021 година треба да доживее 76,8 години, додека животниот век за мажите е само 73,7 години, а за жените 79,9 години.

Жителите на Шпанија имаат највисок животен век (83,3 години) во рамките на Европската унија, а жителите на Бугарија имаат најмал (71,4 години).

Најстарата личност која некогаш живеела била Жан Калмент, која живеела до 122 години.

Таа е родена во 1875 година, а почина во 1997 година.

Иако повеќето луѓе не се ни блиску до тоа, научниците решија да се обидат да откријат колку долго човечкото тело теоретски би можело да живее.

Истражувачите од сингапурската биотехнолошка компанија Gero и Roswell Park Comprehensive Cancer Center во Бафало ја проучувале човечката отпорност, способноста на телото да се опорави од оштетување. Тие користеле вештачка интелигенција за да ги разгледаат медицинските податоци на стотици илјади доброволци за да го проценат максималниот човечки животен век.

Факторирајќи ги годините, болеста и начинот на живот, тие откриле дека најдолгото што некој некогаш ќе живее е околу 150 години.

Други студии за науката за стареење сугерираат дека рекордот за најстара личност на светот веројатно повторно ќе биде соборен до 2100 година, но дека повеќето нема да доживеат длабока старост од 122 години.