НАУЧНИЦИТЕ од American Bird Conservancy неодамна објавија видео од ретка птица на YouTube.

Станува збор за фазан гулаб со црн врат кој не е виден повеќе од 140 години, пишува ScienceAlert. Научниците поставија камери на островот Фергусон во Папуа Нова Гвинеја.

Снимката е направена за прв пат откако птицата била забележана во 1882 година. „Ова е моментот за кој сонува секој заштитник и набљудувач на птици“, коментира Џон К. Митермаер, директор на Програмата за изгубени птици на Американската заштита на птиците.

Џордан Боерсма, еден од истражувачите, додаде дека шансите да може да ја сними птицата по поставувањето на камерата се помали од еден процент. Се надеваат дека ќе успеат да пронајдат и други видови птици кои не биле видени толку години.