БИГФУТ, големо, влакнесто суштество кое личи на мајмун, наводно пронајдено на северозападниот дел на Америка, е мистерија која со години ги збунува луѓето ширум светот, но научниците сега веруваат дека постои едноставен одговор.

Иако никој не документирал блиска средба со еден, снимките и фотографиите од наводните видувања на Бигфут се насекаде на интернет, а луѓето како најчест доказ ги наведуваат фотографиите од големите стапала. Новото истражување на научникот Флое Фоксон тврди дека луѓето всушност виделе црни мечки како газат на нивните задни нозе.

Иако црните мечки обично ги користат сите четири нозе, тие исто така имаат добра рамнотежа на задните нозе за подобро да шмркаат. Во овој став, мечките се исправени како луѓето, така што одговараат на профилот на тоа како луѓето го замислуваат Бигфут, според Science Alert.

Слична студија на споменатиот научник од 2009 година ја покажала и поврзаноста на наводниот Бигфут и црната мечка. Анализата е спроведена во региони во САД и Канада каде црните мечки живеат во близина на луѓе.

Фоксон потоа користеше постоечка географска база на извештаи од очевидци на Бигфут и потоа ја спореди со локалните податоци за црните мечки. Таа заклучи дека луѓето можеби ги помешале мечките со Бигфут бидејќи повеќе луѓе го „виделе“ Бигфут таму каде што имало повеќе мечки.