НЕ е лесно да се биде добар учител. Тој треба да комбинира квалитети како што се мудрост, претпазливост, упорност, но и трпение и креативност. Мора да знае да го претстави тоа што го кажува на интересен начин за да го привлече вниманието на своите ученици. Во астрологијата, се смета дека овие знаци најдобро се снаоѓаат во улогата на учител.

Лав

Наставниците на Лео навистина го сакаат она што го работат, а нивните ученици ја чувствуваат таа страст. Тие им помагаат на учениците да ја развијат истата глад за учење што ја имаат. Без разлика на кој предмет се фокусираат, тие ќе можат да го подучуваат на најефективниот и најпривлечниот начин.

Бик

Биковите се добри во поучувањето бидејќи се исклучително трпеливи. Никогаш нема да се откажат од ученикот ако го препознаат потенцијалот во него. Нивната желба за учење ги поттикнува постојано да работат на себе и на својот професионален развој, а истото се трудат да го инспирираат и кај своите студенти.

Рак

Раковите се многу грижливи и топли, па нивните ученици никогаш нема да се чувствуваат како да се препуштени сами на себе. Раковите добро ќе се грижат за нив и ќе им помогнат лесно да ги надминат сите академски предизвици. Тие се креативни и спонтани и во исто време многу интуитивни, што им овозможува да ги анализираат сопствените техники на настава и да најдат начини да ги подобрат.

Риба

Нивната најсилна страна се креативноста, имагинацијата и неконвенционалниот пристап кон работата. Рибите ги поттикнуваат учениците да размислуваат надвор од рамката и да ја променат својата перспектива. Друга клучна карактеристика е нивната интуитивност, па лесно ги препознаваат потребите и предизвиците на своите ученици. Наставниците Риби најдобро го покажуваат својот потенцијал по уметничките предмети.