Црниот дроб е витален орган и има бројни функции поврзани со варење и метаболизам, складирање на витамини и минерали, чистење од токсини од крвта и синтеза на протеини. Иако има единствена способност да се регенерира, не е непобедлива, па изборот на храна и пијалок влијае на здравјето на овој орган.
Многу намирници богати со хранливи материи се корисни за црниот дроб, а зеленчукот е особено важна група.
- Цвекло
Велат дека сокот од црниот дроб е вистински еликсир на здравјето и дека е особено важен за здрав црн дроб. Според едно истражување, може да помогне и во борбата против некои видови канцерогени материи. Најважни се беталаините, еден вид антиоксиданси кои се наоѓаат во цвекло кои исто така имаат антиинфламаторно дејство.
- Брокула
Првото истражување, досега спроведено на животни, покажува дека овој зеленчук поволно делува на туморите на црниот дроб. Точниот механизам со кој се постигнува ова сè уште не е познат. Можете да го сервирате суров или варен, да го додадете во тестенини или салати.
- бриселско зелје
Друга храна од списокот со зелка е корисна за здравјето на црниот дроб. Неговите ензими ги чистат и токсините од белите дробови, а најсилни се во сировиот зеленчук. Сепак, дури и кога ќе бидат соборени, тие го задржуваат својот ефект. Можете да ги печете и во рерна или да ги динстате на тивок оган. Ситно сецкани, може да се додадат во салати.
- Зелен зеленчук
Во оваа група спаѓаат кељот, спанаќот и блитвата, сите три вида зеленчук се корисни за здравјето, особено за црниот дроб. Тие се полни со антиоксиданси кои го штитат телото од опасните слободни радикали. Полни се и со влакна, па се добар сојузник во лекувањето на замастен црн дроб кој настанал и покрај тоа што пациентот не пиел алкохол.