ЕДЕН од највпечатливите детали за меѓународниот аеродром Хамад во Доха е секако џиновската Ламп Беар. Оваа уметничка инсталација е дело на шведскиот уметник Урс Фишер, кој работеше на Lamp Bear во 2005 и 2006 година.

„Мечето“ на Фишер е изработено од лиена бронза, висок е седум метри и тежи 18-20 тони. Во 2011 година, инсталацијата беше инсталирана во зградата Сиграм во Њујорк, каде што беше изложена пет месеци додека не ја купи катарското кралско семејство на аукција. Таа наводно платила 6,8 милиони долари, што е рекорд за парче Фишер.

На веб-страницата на аукциската куќа Кристи се наведува дека делото ги слави предметите што го дефинираат животот на детето. Над плишаното мече има и „собна ламба“ за дополнително да ја поттикне атмосферата од детството. Уметникот за ова дело бил инспириран од сопствената играчка од детството и сакал да ја искористи за да каже дека никогаш не треба да го изгубиме детето во нас. Слична инсталација, само во сина боја, беше изложена на Универзитетот Браун од 2016 до 2020 година.

Ламп Беар е најфотографираниот дел од аеродромот Хамад, а несомнено е дека неговата популарност дополнително ќе се зголеми за време на Светското првенство во Катар.