ПИЦА каква што сите ја знаеме денес – направена со сос од домати, сирење и многу додатоци – потекнува од Италија. Станал популарен во Неапол во 18 век како евтин и хранлив оброк кој главно го консумирале селаните. Модерната пица, како што уживаме да ја јадеме денес, всушност е развиена од раните неаполски лебници прелиени со маснотии, сол и лук.

Италијанците веруваат дека Рафаеле Еспосито од Пицерија Бранди ја измислил првата модерна пица во 1889 година. Тој, всушност, морал да прави разни пици за кралицата, па направил една со маснотии, сирење и босилек, една со риба и една со моцарела. босилек и домати подоцна именувани по кралицата – маргерита. Останатото е историја.

Денес пицата е на врвот на листата на омилени намирници на многу луѓе и сите подеднакво уживаме во неа, но начинот на кој ја јадеме се разликува. Дознајте подолу дали правилно ја јадете пицата или можеби тоа погрешно го правите цел живот.

Еве како тоа го прават Италијанците

Веројатно досега не сте размислувале за начинот на кој јадете пица, но многу е веројатно дека секој од нас тоа го прави на свој начин. Некои прво ја сечат пицата на еднакви триаголници, а потоа продолжуваат да јадат со прстите, други ја сечат целата пица парче по парче со нож и вилушка, додека други почнуваат да јадат веднаш од средината и ја оставаат кората на крајот.

Веројатно нема погрешен начин, важно е пицата да е вкусна. Но, некои совети можеби ќе ни го олеснат јадењето на ова омилено јадење, а има ли подобри учители од креаторите на пицата – Италијанците?

Италијанците почнуваат да јадат пица веднаш штом ќе стигне на масата, бидејќи оставањето на пицата да се излади е навреда за пицеријата. Најчесто се јаде со вилушка и нож, а пицата во италијанските пицерии најчесто пристигнува неисечена, па затоа првиот чекор е да ја исечете на триаголници. Најпрво го отсекуваат шилестиот крај на парчето и го јадат, па продолжуваат кон кората. Кога пицата малку ќе се олади и ќе остане последното парче, дури тогаш можете да ги видите како ја земаат со раце.

За сите вас кои сè уште претпочитате да јадете пица со раце, не е во ред да ја фатите за кората бидејќи преливот може да испадне. Советите на експертот за храна од Лондон и автор на светскиот водич каде да се јаде пица, Даниел Јанг, станаа вирални. Тој советува да свиткате парче пица на половина во раката, па повторно на половина – како паричник, за полесно да се гризе и да не испадне ниту една од состојките. Тој исто така тврди дека ова е оригиналната форма на консумирање и дека токму така се јаде пица во Неапол.

Кој јаде најмногу пици, а кои се најпопуларни?

Не, Италијанците не јадат најмногу пици на светот, ако така мислевте. На изненадување на многумина, има дури четири земји во светот каде што се јаде повеќе пица отколку во Италија. На прво место е Норвешка каде секој човек во просек јаде по 11 килограми пица годишно.

На второ место се САД, каде секоја секунда се јадат по 350 парчиња пица, а на трето е Обединетото Кралство. Германија е на четврто место, а Италија е само на петто место. Во Италија секојдневно се јадат околу милион пици, а интересно е што во оваа земја има дури 63.000 пицерии.

Пица несомнено се јаде во речиси сите делови на светот, а според TasteAtlas најпопуларните видови на пици во светот се наполетана, маргерита, калцоне, феферони и маринара.