Час и пол возење од Доха, главниот град на Катар, има филмска атракција во селото Зекреет.

Станува збор за Филмскиот град, кој наводно бил изграден за потребите на снимањето на арапската ТВ серија Eyaal Al Theeb (Синови на волкот), чиј заплет се врти околу борбата на две арапски племиња.

Остри карпи, пустински песок и дини водат до ова необично катарско село, често наречено село на духови. Потоа почнувате да гледате песочни карпи и камчиња со интересна форма, а во близина на селото речиси и да нема луѓе или автомобили.

Имено, Филмскиот град не привлекува голем број посетители, но доколку се одлучите да одите во Зекреет, најдобро е тоа да го направите пред стемнување за да не морате да се враќате навечер по лошите патишта. Една од интересните работи што можете да ги видите е камениот столб во форма на печурка.

Филмскиот град не е ни наменет како туристичка атракција

Странските медиуми пишуваат дека луѓето често не ја разбираат целта на Филмскиот град со оглед на тоа што нема никој наоколу и имаат различни идеи за местото откако ќе прочитаат приказни напишани во холивудски весници, катарски ТВ емисии или во промотивни реклами за Светското првенство во Катар 2022 година. Оние кои го посетиле, признаваат дека се чувствувале осамено и дека ги почувствувале морниците.

Имено, Филмскиот град не е ни создаден како локација која би привлекла голем број туристи. Го посетија желните за авантура и посетителите кои се интересираа за какво „чудно место“ се работи. Странските медиуми пишуваат дека „има милион причини зошто е изградено ова место, но веројатно никогаш нема да ги дознаеме“.

Инаку, Зекреет нуди и прекрасни рамнини, висорамнини и прекрасни погледи на синилото на заливот. Ако одлучите да одите на тој начин, корисно е да знаете дека чипсот, водата и сокот се продаваат во мала продавница во градот.