Дали некогаш сте се запрашале што јаделе луѓето пред 4000 години? Тим од меѓународни научници со познавања од кулинарската историја, хемијата на храната и клинестото писмо (вавилонскиот систем на пишување првпат развиен од древните Сумери во Месопотамија) веќе неколку години работи на пресоздавање на древни јадења според најстарите рецепти на светот кои ни се познати.

Рецептите се пронајдени на клинесто писмо од Вавилонската колекција на Универзитетот Јеил и вклучуваат упатства за правење јагнешка чорба, пити со пилешко месо, лесни супи од зеленчук и чорби од цвекло.

Рецептите беа кратки и не многу информативни, така што тимот на научници го искористи своето знаење за човечките вкусови, основните состојки за подготовка на јадења кои не се менуваат драстично со текот на времето, како и она што тие претпоставуваа дека може да се точните соодноси на состојките што треба да ги смислите. најблиската верзија на автентичниот рецепт.

Јагнешка чорба

Првото јадење што успеаја да го рекреираат беше јагнешка чорба ме-е пухади. Оригиналните инструкции повеќе наликуваат на список на состојки отколку на рецепт: „Користете месо. Подгответе вода. Додадете ситна сол, суви јачменови колачи, кромид, персиски шелот и млеко. Здробете и додајте праз и лук“.

Конечната верзија на садот што научниците го пресоздадоа има богат вкус и текстура постигнати по неколкумесечни обиди и грешки и користење на научниот метод на променливи и контроли за резултатите да бидат што поверодостојни.

Тие сфатија, на пример, дека вклучувањето на сапуница, повеќегодишно растение кое понекогаш се користи за правење сапун, е погрешен превод. Додавањето на оваа состојка во која било мерка го направи јадењето горчливо, пенливо и целосно невкусно.

Супа од кромид

Друго јадење што успеале да го рекреираат се вика пашрутум, што истражувачкиот тим го преведува како „релаксација“. Станува збор за супа со изразени вкусови на кромид, праз и коријандер, а веруваат дека им била послужена за настинки.

Пита со месо

Третото јадење наликува на пита со месо со пилешко, со слоевито тесто и парчиња пилешко натопени во некој вид древен бешамел сос. Презентацијата на ова јадење вклучува елемент на изненадување бидејќи се служеше покриен со крцкав капак од тенко тесто, кој гостите го отворија на почетокот на оброкот за да го откријат месото внатре.

Овој детал беше протолкуван од тим експерти како техника што ја нарекуваат „храна во храна“, за која веруваат дека се повторува во ирачките средновековни традиции, како и во современата ирачка кујна.

Чорба од репка

Конечно, научниците успеаја повторно да создадат јадење наречено туху, кое е направено од црвено цвекло и има сличности со боршот, кој е распространет во ашкеназиската кујна, како и со чорбата распространета меѓу ирачките Евреи наречена кофта шавандар хамуд (ќофтиња со слатко – кисело цвекло).

Оваа чорба е едно од најчестите јадења во Ирак денес и фасцинантно е да се види како толку едноставно јадење преживеало во речиси иста форма од античко време до денес.

И покрај ограничените и често нејасни упатства пронајдени на глинените плочи, научниците успеаја да ги оживеат овие древни јадења користејќи комбинација на научниот метод, кулинарска експертиза и малку креативно експериментирање.

Крајниот резултат е фасцинантен поглед на софистицираните кулинарски традиции на нашите предци и потсетник дека љубовта кон добрата храна и желбата да се создадат вкусни јадења е универзално човечко искуство кое го издржало тестот на времето.