Илон Маск најави дека од следниот петок Twitter ќе воведе златни и сиви знакчиња, покрај стандардните сини.

„Златните знакчиња ќе бидат за компаниите, сивите за владите, додека сините ќе бидат за поединци (без разлика дали се познати или не)“, напиша Маск на својот Твитер профил.

Тој исто така додаде дека сите сметки ќе бидат темелно проверени пред да добијат знак.

„Поединците ќе можат да додадат мало лого до ознаката за проверка што ќе покаже на која организација припаѓаат, но само ако бидат одобрени од компанијата“, рече Маск и додаде дека следната недела ќе открие повеќе детали.

Тие повторно ќе ја воведат претплатата за сини знакчиња/

Twitter неодамна го одложи воведувањето на новиот син тик, кој требаше да стане достапен за сите корисници за 8 долари месечно. Тој најави дека новите сини знакови повторно ќе бидат достапни од 29 ноември.

Воведувањето на новиот модел сини знакови беше одложено поради огромниот број на лажни сметки, од кои некои го имитираат и Маск. Синиот знак беше прашање на престиж и може да го добијат само проверени сметки и сметки на политичари, познати личности, новинари и други јавни личности.