Американскиот претседател Џозеф Бајден ја прогласи мајмунската сипаница за вонредна состојба за јавно здравје во САД.

Advertisements

„Подготвени сме да го однесеме нашиот одговор на следното ниво и барам од секој Американец сериозно да ја сфати мајмунската сипаница“, рече американскиот министер за здравство Ксавиер Бесера, пренесе Ројтерс.

Во светот се пријавени над 26.000 случаи на мајмунски сипаници, од кои повеќе од 6.600 се во САД.

Прикажи повеќе