АКО сте фокусирани да правите се што можете за да останете здрави, веројатно веќе вежбате, јадете урамнотежена исхрана и се обидувате да управувате со нивото на стрес. Но, меѓу популарните работи што луѓето ги прават за да го одржат своето тело здраво подолго, фокусирањето на вклучување на антиоксиданси во нивната исхрана може да биде еден чекор што повеќето од нив погрешно го занемаруваат.
Како што известува Eat This, некои истражувања сугерираат дека луѓето кои консумираат големи количини на антиоксиданси имаат намален ризик од смрт. Една студија објавена во European Journal of Nutrition покажа дека диетите со повисок антиоксидативен капацитет се поврзани со помал ризик од смртност од сите причини, вклучително и кардиоваскуларни и респираторни заболувања. Со ова се согласува и диететичарката Лорен Манакер.
„Во текот на секојдневниот живот, нашите тела произведуваат слободни радикали кои со текот на времето можат да предизвикаат оксидативен стрес во нашите тела. Иако секој ќе доживее одреден оксидативен стрес, овој ефект може да се влоши од фактори како што се јадење пржена храна, доживување големи количини на стрес или пушење. Премногу оксидативен стрес е поврзан со некои негативни здравствени исходи, вклучувајќи Алцхајмерова болест, бубрежна болест и одредени видови на рак. Некои податоци дури сугерираат дека премногу оксидативен стрес е поврзан со зголемен ризик од рана смрт“, објаснува Манакер.
Така, антиоксидансите можат да ви помогнат да ги неутрализирате слободните радикали кои предизвикуваат оксидативен стрес, а експертите нагласуваат дека токму поради тоа е важно да се консумира храна богата со оваа хранлива материја. Храна која содржи антиоксиданси и со тоа обезбедува подолг живот се бобинки, особено боровинки, темно чоколадо, ф’стаци, мешунки, портокали, јагоди и артичоки.