КОГА работите во Итната помош, се соочувате со разни бизарни ситуации. На пример, понекогаш на пациентите им треба помош затоа што проголтале необични предмети.

„Една жена проголта цела кутија клинци и тие излегоа низ нејзината столица“, изјави докторот Чарлс Патавина за Инсајдер.

Најчестите предмети што ги голтаат луѓето, особено децата, се монетите и тие генерално не се проблематични, велат од клиниката Мајо. Проблемот е кога ќе се проголтаат ситни батерии и жилет. Таквите предмети можат да ги повредат внатрешните органи. На пример, батериите можат да направат дупка во хранопроводникот, додека сечилата може да го повредат дигестивниот тракт. Затоа во вакви случаи најмногу е потребна хируршка интервенција.

Еве некои од најчудните работи што луѓето ги проголтале, велат лекарите од итната медицинска помош.

Четка за заби

Докторката Тори Мекгован засекогаш ќе го памети случајот на пациентка која премногу ја турнала четката за заби и случајно ја проголтала. Отстранет е хируршки.

Божиќна ламба

Во пресрет на празниците, Мекгоуан се сретнал и со момче на основно училиште кое проголтало мала сијалица.

„Кога тоа го потврдив со рендген и ѝ кажав на мајка му, таа ги преврте очите и ми коментираше „Повторно?“ Очигледно тој во минатото проголтал неколку туѓи тела“, сподели докторот.

Сијалицата сама излегла низ столот, а Мекгован ја задржал рендгенската снимка како спомен.

Метални додатоци

Затворениците имаат поголема веројатност намерно да голтаат туѓи предмети во споредба со општата популација, покажа медицински преглед објавен во 2015 година.

Докторката од итната медицинска помош Кетлин Клем секогаш го наведува примерот на пациент кој бил во затвор со години и имал навика да голта прибор за јадење – и метален и пластичен.

„Тој беше донесен во болница повеќе од десет пати за да му ги отстранат вилушките и лажиците што намерно ги проголта. Секој пат мораше да прави ендоскопија или операција“, објасни д-р Клем.

Едно гранче рузмарин

д-р. Валери Рот запознала жена која проголтала гранче рузмарин. После ручекот имала чувство дека нешто и се заглавило во грлото, па повикала итна помош. За крајниците и се залепило гранче рузмарин и го извадиле со пинцета.

Пајак

д-р. Пунет Гупта еднаш извади жив пајак од грлото на пациент. Испила пијачка од конзерва и после тоа почувствувала скокоткање во грлото, па побарала лекарска помош.

„Гледав во нејзиното грло, а имаше мал пајак кој се залепи за нејзиниот крајник“, се сеќава докторот.