Дали се сеќавате на компјутерската игра Deluxe Ski Jump која беше многу популарна пред 20 години? Сега повторно е хит.

Симулацијата на скијачки скокови може да се игра и денес бидејќи авторот на играта има развиено мобилна апликација, а играта е на врвот меѓу апликациите на уредите на Apple во последните денови.

Играта беше многу едноставна и можеше да се зачува на дискета. Зафаќаше помалку од половина мегабајт и работеше на секој компјутер. Беше толку популарно што на форумите имаше дискусии за рекорди и совети како да се лета што подалеку.

Дизајнирана е од Финецот Јуси Коскела, а популарноста на играта доведе до создавање на трет, а потоа и четврти дел, но втората верзија на играта остана најпопуларна.

Пред неколку години, креаторите на играта развија мобилна верзија на класиката за паметни телефони, а во соседна Словенија играта е една од најпопуларните во последните денови, пишува N1 Словенија. Моментално е првиот избор на бесплатни игри во App Store на уредите на Apple и е достапен и за Android.