Денес, според проценките на ОН, светот доби осум милијарди луѓе, а едно бебе родено во Манила стана симбол на тој факт.

Како што пренесуваат локалните медиуми, Винис Мабансаг, која е родена во Др. Меморијалната болница Хозе Фабела во Тондо на 15 ноември, беше избрана за осмо милијардити човек во светот.

Секогаш кога ќе се означи кружен број од светската популација, многу луѓе се прашуваат – како ОН знаат кое е тоа бебе?

Тоа е прашање на проценка на ОН

Се разбира, тој не знае,

ОН проценуваат дека секој ден во светот се раѓаат околу 385.000 бебиња, односно секоја секунда се раѓаат 4,3 бебиња. Затоа, невозможно е прецизно да се одреди кога е роден осум милијардитиот човек на планетата. Врз основа на податоците, ОН прават проценки за датумот кога треба да се случи кругот. Долго време се предвидуваше дека осум милијардитиот човек на планетата ќе се роди на 15 ноември 2022 година.

ОН денеска го прогласија за Ден на осум милијарди, односно ден кога светската популација достигна бројка од осум милијарди. Винис Мабансаг беше избрана денес за тоа осум милијардито бебе.

Станува збор за политика и симболика

Демографот Стјепан Штерц за Индекс вели дека се работи за политика и дека ОН ја избираат земјата во која ќе се роди бебето, што претставува голем круг.

„ООН однапред одлучуваат во која земја ќе се роди тоа бебе. Потоа таа земја одлучува во кој град и во која болница ќе биде. Значи, тоа е прашање на политика“, вели Штерц. Тој додава дека ОН треба да оценуваат и да одлучуваат врз основа на актуелните глобални околности.

Штерц додава дека станува збор за симболика и потези на ОН да се прикажат во одредено светло.

Тој исто така нагласува дека веднаш по раѓањето бебето го посетува генералниот секретар на ОН.