Едвај го чекаме годишниот одмор, но статистиката вели дека само секој четврти човек се враќа од одмор освежен, а околу 80 отсто страдаат од состојба слична на депресија. Како да се вратите во редовен ритам после одмор и одмор, вели психијатарот професор Владимир Дилигенски.

Мерењата на нивото на стрес пред, за време и по одморот покажаа дека ефектите од одморот значително се намалуваат по три дена од враќањето на работната рутина, додека по три недели целосно исчезнуваат, а нивото на стрес се враќа на вообичаеното ниво. под кој сме цела година..

Не може целиот стрес што се акумулира во текот на годината да биде целосно ослободен во текот на некои две-три недели одмор за да се чувствува добро и подготвено за работа, забележува професорот Дилигенски.

Сепак, мора да се има предвид дека постојат таканаречени непроменливи особини на личноста, меѓу кои е и односот кон работата. Така, има таканаречени работохоличари кои и да немаат што да прават, си наоѓаат работа, но и такви кои секогаш треба да бидат принудени да работат. Се разбира, тоа што го правиме е исто така многу важно.

„Би било добро ден-два пред да се вратиме на работа накратко да резимираме што не чека кога ќе се вратиме во реалноста. Јавете се на колегите кои работеа и прашајте што има ново и полесно ќе се прилагодите“, советува професорот.

Ако навистина паднеме во вистинска депресија, која вклучува лошо расположение, несоница, слаба концентрација, слаби работни ефекти, добро е да се обратиме кај стручњак за помош, иако таквите ситуации не се особено чести.

Кога станува збор за одење на одмор, најважно е каде одиме и со кого одиме. Исто така, потребни ни се две до три недели за психолошки да се префрлиме од работна состојба во состојба на одмор, но токму кога ќе се случи таа транзиција, треба да се вратиме на работа.

„Затоа е попаметно да имаме пократки одмори во текот на годината. Најдобро е да имаме краток одмор од четири или пет дена еднаш месечно, најмногу на секои два месеци и да го искористиме за нешто што ни се допаѓа“, вели Дилигенски.

Во секој случај, три или четири дена се доволни за покрупните луѓе да се вратат во редовниот ритам по враќањето од одмор. Треба да се има на ум дека има и луѓе кои ја сакаат својата работа и со задоволство се враќаат после одмор.