Можноста за работа од дома мотивирала многу луѓе, особено од големите градови, да го сменат местото на живеење. Ова го покажуваат резултатите од истражувањето спроведено меѓу 12.000 луѓе во Германија од страна на економскиот институт „Ифо“ и сајтот за недвижнини immowelt, објави „Ифо“ во соопштение за медиумите.

„Меѓу оние кои ги напуштиле големите градови, 38 отсто се преселиле во предградијата, 30 отсто избрале помали градови со меѓу 100.000 и 500.000 жители. Само девет отсто избрале мали градови и пет отсто рурални области“, објаснува Матијас Долс, заменик директор на Центарот за макроекономија и истражување во тој интитут.

Запрашани за нивните планови за следните 12 месеци, 10 отсто од анкетираните жители на градовите рекоа дека планираат голем потег. Меѓу нив, 40 отсто имаат намера да се преселат во помал град, а 22 отсто во предградијата. Малите градови и руралните области беа најмала веројатност да бидат наведени како дестинација за нов дом (од 8 и 12 проценти од испитаниците, соодветно).

„Спротивно на некои очекувања, пандемијата Ковид-19 не предизвика масовна миграција кон селата. Резултатите од нашето истражување покажуваат дека тоа веројатно нема да се случи во иднина“, нагласува Долс.

Финансиските анализи играат се поважна улога во одлуката за преселување. „Испитаниците ги посочуваат зголемените основни трошоци за изнајмување, со исклучок на греењето и енергијата како главни двигатели на цената за нивната одлука“, додава експертот.

Резултатите се засноваат на репрезентативно истражување на 12.000 луѓе спроведено во есента 2022 година.

Во мај 2021 година, 12 отсто од испитаниците тогаш ги сметаа трошоците за домување како голем финансиски товар. Тој процент минатата есен се искачи на 20 отсто меѓу испитаниците. Меѓу луѓето кои планираат да се преселат во следните 12 месеци, 12 отсто го навеле финансискиот товар како најважна причина за нивното преселување.