Иран почна да збогатува ураниум до 60 проценти чистота во Институтот Фордоу, објавија денеска државните медиуми.

Advertisements

Збогатувањето од 60 отсто е под потребните 90 отсто за производство на оружје, но значително повеќе од 20 отсто кои беа произведени пред договорот од 2015 година.

„Во писмо до Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ), Иран објави дека почнал да збогатува ураниум до 60 проценти чистота на локацијата Фордоу со помош на напредни центрифуги ИР-6“, објави полуофицијалната новинска агенција иСина.

Фордоу е ирански институт за збогатување ураниум.

Одборот на МААЕ од 35 земји во четвртокот усвои резолуција со која на Иран му се наложува итно да соработува со истрагата за трагите од ураниум пронајдени на три неодредени локации, изјавија дипломатите на гласањето зад затворени врати.

Прикажи повеќе