Австралиските ренџери наидоа на џиновска жаба со рекордна големина длабоко во прашума во северната држава Квинсленд.

Наречена „Frogzilla“, бастевската жаба ја забележала чуварот на паркот Кајли Греј за време на рутинска патрола во Националниот парк Конвеј. Греј и нејзините колеги ја измериле жабата и откриле дека тежи неверојатни 2,7 килограми. Гинисовиот светски рекорд за најголема жаба е забележан во 1991 година со 2,65 килограми, поставен од домашна жаба во Шведска.

Колегата на Греј, постариот чувар на паркови, Бери Нолан, рече дека животното било евтаназирано како дел од борбата за искоренување на инвазивниот вид во Австралија.

Краставичките жаби за прв пат беа воведени во Австралија во 1935 година за да се контролираат трска бубачки и други штетници, но наместо тоа доведоа до несреќен ефект од експлозија на популација од трска.

„Женката трска жаба може да несе до 35.000 јајца. Значи, нивната способност за репродукција е прилично зачудувачкa“, рече Нолан.

Со оглед на реткоста на откритието, телото на „Јабозила“ е донирана на музејот во Квинсленд за понатамошно истражување.