Ако го посетувате Хјустон за прв пат, не грижете се ако центарот на четвртиот по големина град во оваа земја наликува на град на духови. Подземната мрежа од тунели која се протега повеќе од шест милји им овозможува на работниците во Хјустон да се движат низ градот во климатизирана средина 20 метри под тротоарот.

Advertisements

Системот на тунели, кој опфаќа 95 блока, поврзува канцеларии во центарот на Хјустон и содржи ресторани, продавници, банки, владини канцеларии, хотели, лекарски ординации и многу повеќе.

Додека тунелите се отворени за јавноста во текот на нормалното работно време од понеделник до петок, соодветните тунели во системот се во сопственост на зградите над нив.

Системот на тунели во градот започна во 1930-тите со еден тунел што поврзуваше две кина во центарот на градот.

Прикажи повеќе