ОТКАКО среќниот добитник во САД освои рекорден џекпот од 2,04 милијарди долари во Пауербол во ноември, наградата сè уште не е побарана.

Добитниот тикет беше продаден во Алтадена, Калифорнија, а добитните броеви беа 10, 33, 41, 47, 56.

Според People , според државниот закон, победникот има една година од извлекувањето да ја побара наградата. Каролин Бекер, портпаролка на Калифорниската лотарија, ја опиша ситуацијата во изјава за споменатиот портал.

„Калифорниската лотарија не објавува или јавно признава кога некој ќе се јави да побара награда. Тоа е затоа што нашите победници и нивните пакети за побарувања за награда минуваат низ ригорозен процес на проверка од нашиот тим за безбедност и спроведување на законот“, рече таа.

„Тој процес може да потрае со недели или, во зависност од околностите, понекогаш и месеци, а ние не прогласуваме никого за победник додека не заврши периодот на проверка. Овој процес е дизајниран да обезбеди легитимност на победата. Исто така, имајте предвид дека Powerball Добитниците на џекпот имаат до една година да пријават, а оваа победа се случи пред околу два и пол месеци“, додаде таа.

„Без разлика, дали и кога ќе се идентификува победникот, светот ќе знае: Законот во Калифорнија бара од Калифорниската лотарија да го објави целото име на победникот и вкупниот број на добивки како јавен рекорд. Ако не се појави победник, правилото на Powerball е дека наградата се враќа. на сите лотарии сразмерно на нивната продажба при извлекувањето.

„Политиката на Калифорнија е да ги префрли сите неподигнати средства од лотаријата на државните училишта, така што образовниот систем би можел да очекува масовна исплата следната есен“, објасни таа.