Нафтата се спушти во четвртокот, движејќи се околу двомесечното ниско ниво, бидејќи предложената ценовна граница на руската нафта од земјите на Г7 се сметаше за повисока од сегашното ниво на тргување, намалувајќи ја загриженоста за намалената понуда. Поголемото од очекуваното зголемување на залихите на бензин во САД и проширувањето на контролите за ковид во Кина додадоа на надолниот тренд.

Advertisements

Фјучерсите на суровата нафта „брент“ се намалија за 21 цент, или 0,3%, на 85,20 долари за барел, додека фјучерсите на американската „Вест Тексас интермедијт“ (WTI) паднаа за 16 центи, или 0,2%, на 77,78 долари за барел. Двете одредници паднаа за повеќе од 3% во средата поради веста дека планираната граница на цената на руската нафта може да биде над сегашното пазарно ниво.

Г7 подготвува ограничување на руската нафта од море од 65 до 70 долари за барел, според европски функционер, иако владите на Европската унија сè уште не се договориле за цената. Опсегот од 65-70 долари би бил поголем отколку што очекуваа пазарите, рече во извештајот аналитичарот на Commonwealth Bank за стоки, Вивек Дар.

„Доколку ЕУ се согласи на ограничување на цената на нафтата од 65-70 долари оваа недела, гледаме надолни ризици за нашата прогноза за цената на нафтата од 95 долари овој квартал“, рече Дар.