Француски научник упати јавно извинување откако објави на Твитер фотографија од колбас, тврдејќи дека се работи за далечна ѕвезда снимена од вселенскиот телескоп Џејмс Веб.

„Фотографија на Проксима Кентаури, најблиската ѕвезда до Сонцето, лоцирана на 4,2 светлосни години. Фотографијата е направена од вселенскиот телескоп Џејмс Веб. Ова ниво на детали… Секој ден се открива нов свет“, им порача физичарот на своите следбеници на Твитер.

Илјадници корисници ја ретвитнаа и коментираа објавата, земајќи го за збор угледниот научник. Подоцна призна дека фотографијата всушност била крупен пресек на колбас на црна позадина.

„Па, кога е час за коктел, когнитивната пристрасност има многу за уживање… Бидете свесни за тоа. „Според модерната космологија, ниту еден предмет поврзан со шпанскиот деликатес не постои на друго место освен на Земјата“, напиша Клајн.

Откако се соочи со реакции од заедницата на Твитер, тој мораше да објасни дека тоа е шега.

„Да научиме да бидеме внимателни со аргументите кои доаѓаат од позиција на моќ, како и со спонтаната елоквентност на одредени слики“, рече Клајн.

Тој во средата ѝ се извини на јавноста, велејќи дека неговата намера била да го привлече вниманието на сликите, кои изгледаат „говорат сами за себе“.

Етјен Клајн, прославен физичар и директор на француската Комисија за алтернативна и атомска енергија, сподели фотографија од зачинетиот шпански колбас на Твитер, истакнувајќи ја количината на детали што ги нуди фотографијата.