Европската комисија треба да предложи оваа недела „динамична“ граница на цената на природниот гас во Европската унија и задолжителни ограничувања на степенот до кој тргуваните цени може да варираат во еден ден. ЕУ се обидува да се одвикне од руските фосилни горива, но Москва во изминатите месеци во голема мера ја исклучи Унијата од своите гасоводи, зголемувајќи ги цените и доведувајќи до загриженост за снабдувањето. Според предлогот што го видел Ројтерс, за кој ќе треба да се договорат владите на ЕУ, Европската агенција за соработка на регулаторите за енергетика (ACER) ќе биде обврзана репер за цена до 23 март за течен природен гас.

Прикажи повеќе