Чешка, која во моментов претседава со Европската унија (ЕУ), одлучи да го одложи усвојувањето на текстот за визната либерализација на Косово поради политичките прилики во таа земја и тензиите на северот.

Advertisements

„Поради политичките случувања на северот на Косово, утре таа точка на дневниот ред на КОРЕПЕР (амбасадорите на ЕУ) не се чини идеална. Затоа одлучивме да ја одложиме точката за наредната недела (30 ноември)“, стои во дописот кој чешкото претседателство го достави до земјите членки на ЕУ.

Прикажи повеќе