Пластичните кеси овозможуваат задржување на влагата, што може да доведе до никнување на мувла или кромид. Наместо тоа, најдобро е да го префрлите кромидот во корпа или хартиена кеса за да може воздухот нормално да циркулира околу него.

Кромидот има релативно долг рок на траење, но може дополнително да се продолжи до шест месеци доколку го чувате на темно, ладно, суво и добро проветрено место.

Иако во повеќето домаќинства луѓето ставаат храна во фрижидер за да го продолжат рокот на траење, ова не е паметна идеја за кромид. Во студената и влажна средина на фрижидерот, кромидот со текот на времето ќе омекне и ќе почне да се расипува.

Многу луѓе чуваат кромид и во кујнски плакари – не е лоша идеја ако изберете место што е подалеку од шпоретот и рерната. Во спротивно, наглите промени на температурата околу шпоретот и рерната негативно ќе влијаат на стабилноста на кромидот.

Експертите се согласуваат дека најдоброто место за складирање на кромид е подрумот или гаражата – со соодветно складирање, тој ќе остане свеж и до шест месеци.

Кога ќе пронајдете соодветна локација, важно е да го извадите кромидот од куповното пакување како пластична фолија, кеси и мрежи. Кромидот не е препорачливо да се чува во затворена пластична амбалажа бидејќи брзо ќе почне да се расипува.

Пластичните кеси овозможуваат задржување на влагата, што може да доведе до никнување на мувла или кромид. Наместо тоа, најдобро е кромидот да го префрлите во корпа или хартиена кеса за да може воздухот нормално да циркулира околу него, пишува Pun kufer.