Долниот дом на францискиот парламент  синоќа усвои закон според кој правото на абортус ќе биде вклучено во уставот на земјата, јавуваат агенциите.

Advertisements

Законот го поддржале 337 пратеници кои гласале „за“, а „против“ биле 32 пратеници во Долниот дом на францускиот парламент кој брои 557 пратеници.

За измени на Уставот на Франција, потребна е согласност од двата дома на француското национално собрание,  Сенатот – Горниот дом, и Долниот дом – парламентот, а потоа и референдум.

Авторите на предлогот кои доаѓаат од левата коалиција тврдат дека целта на измените на Уставот е „да се заштити и гарантира основното право на доброволно прекинување на бременоста“.

Абортусот беше декриминализиран во Франција со закон од 1975 година, но не постои одредба во Уставот што го гарантира ова право.

Прикажи повеќе