Веројатно НЕКОЈ веќе ве предупредил дека петок 13-ти е наводно најнесреќниот од сите денови, а суеверните можеби дури и се плашат дека денес може да се случи нешто страшно.

Без разлика дали верувате во измамите или не, добро е да знаете неколку важни факти за овој ден.

  1. Стравот веројатно има корени во христијанството

Исус бил распнат на крст во петокот и оттогаш на тој ден почнуваат да се прикачуваат „фатални предзнаци“, убеден е Мајкл Бејли, професор на Универзитетот во Ајова, специјализиран за суеверија од секаков вид. Свадбите во средниот век, на пример, никогаш не се одржувале во петок, кој е и ден кога малкумина оделе на долги патувања.

На последната вечера биле присутни 13 гости, а професорот по психологија Стјуарт Вајс додава дека Јуда бил тој што го предал Исус, кој бил тринаесеттиот гостин.

  1. Никој не знае

Не е познато кога петокот и бројот 13 првпат биле поврзани на овој начин, а Вајс и Бејли додаваат дека не нашле никакви информации за оваа „злобна комбинација“ пред 19 век.

  1. Стравот од петок 13 има име

Стравот од петок 13 е вообичаен феномен во светот, а се нарекува параскевидекатриафобија. Симптомите вклучуваат блага анксиозност, па дури и сериозни напади на паника.

  1. Статистиката не покажува дека овој ден е понесреќен од другите

Иако веројатно нема потврда за ова, петок 13-ти не се разликува од кој било друг ден. Германско истражување спроведено во 2011 година и објавено во списанието World Journal of Surgery, меѓу другото, истражувало дали постои поврзаност помеѓу несреќниот ден и зголемениот број посети во болница. Не беше забележана корелација помеѓу петок 13-ти и посетите во болница.

  1. Бројот 13 е среќниот број на Тејлор Свифт

“Роден сум на 13. Наполнив тринаесет години во петок на 13. Мојот прв албум стана златен за 13 недели. Мојот прв број 1 имаше вовед од 13 секунди”, изјави Тејлор во интервју за MTV.

Меѓутоа, во 2014 година, пејачката беше тужена од компанијата Лаки 13 откако почна да продава маици со истиот натпис во нејзината онлајн продавница.