Облеката купена во продавници често има мирис на нова стока, најчесто поради употребата на хемикалии во производството.

Но, дали ова навистина значи дека треба да се измие пред првото носење?

Да, ако ги прашате експертите. Текстилот може да содржи производни остатоци, како што се конзерванси и вишок бои, според германската советодавна група за потрошувачи Форум Вашен.

Брзото перење има смисла и од хигиенски причини, особено кога станува збор за долна облека, бидејќи облеката можеби ја пробале други луѓе пред да ја купите.

За да спречите измиениот вишок на боја да ја извалка другата облека, секогаш перете ги новите предмети со текстил со слична боја и користете соодветен детергент.

За секој случај, можете да додадете и марамчиња за да ги апсорбираат честичките од бојата.