ШЕФОТ на Светското првенство во Катар проговори за тоа што ќе се случи со луѓето ако се држат за рака додека ја посетуваат земјата за време на турнирот. Светското првенство во 2022 година е на пат да започне и многумина кои се упатуваат во Катар за да го гледаат натпреварувањето лично не се сигурни во своите работи и што не треба.

Културата и законите во Катар се различни од оние на Западот и многу навивачи кои патуваат на Светското првенство не се сигурни што можат да направат, особено откако некои од правилата беа променети во последен момент. Продажбата на алкохол на стадионите на Светското првенство одеднаш е забранета и покрај тоа што ФИФА и Катар претходно постигнаа договор.

Луѓето не се ни сигурни дали ќе им биде дозволено да се држат за рака додека се во Катар, особено љубителите на ЛГБТК+ на кои им е кажано дека ќе бидат добредојдени и ќе се чувствуваат безбедно.

Во разговор со Роб Харис од Скај њуз, извршниот директор на Светското првенство во 2022 година, Насер Ал Катер, инсистираше на тоа дека јавното прикажување на наклонетост, како држење за рака, ќе се толерира за време на турнирот.

„Видете, ние секогаш велевме дека сите се добредојдени овде, сè што бараме е луѓето да ја почитуваат културата. Сите се добредојдени овде и секој ќе се чувствува безбедно кога ќе дојде во Катар. Сите“, додаде тој.