Британската царска државна круна поставена на ковчегот на кралицата Елизабета Втора е моќен симбол на кралското величество и суверенитет. Од царската државна круна до жезолот на суверенот, кои други кралски обележја ќе блеснат на крунисувањето на кралот Чарлс III.

Кралот Чарлс III беше официјално прогласен за нов британски монарх, два дена по смртта на неговата мајка, кралицата Елизабета Втора.

Седумдесет и тригодишниот Чарлс веднаш ја наследил својата мајка, но официјалниот чин на крунисување ќе се случи подоцна „а времето за тоа се уште не е одредено“. И неговата мајка Елизабета, која стана кралица во 1952 година, беше крунисана 16 месеци подоцна.

Елизабета носеше две круни за таа пригода – круната на Свети Едвард, тешка 2,2 килограми, која никогаш не ја носела оттогаш, и дијамантската империјална државна круна.

Царска државна круна

Круната беше нарачана за крунисувањето на кралот Џорџ VI, дедото на Чарлс, во 1937 година. Кралицата Елизабета Втора го носеше за време на официјални настани како што е отворањето на Парламентот, каде што јавно ја чита програмата на британската влада.

Во круната има 2.868 дијаманти, 269 бисери, 17 сафири и 11 смарагди. Тежи 1,06 килограми и висок 31,5 сантиметри. Вредноста на круната никогаш не била утврдена, иако многу експерти се обиделе.

Предниот дел на круната е украсен со вториот по големина камен исечен од дијамантот Калинин – најголемиот дијамант ископан во Јужна Африка во 1905 година. Имаше 3.106 карти и тежеше 621 грам.

Калинин бил скршен на девет големи исечени дијаманти и неколку мали. Најголемата се нарекува Големата ѕвезда на Африка, Кулинин I и е 530 карати и седи на врвот на англискиот кралски жезол, втората по големина е во круната.

Други импресивни накит за круна вклучуваат Руби на Црниот принц и Стјуарт сафир.

Круната на Свети Едвард
Откако средновековната круна била стопена од бунтовниците во 1649 година за време на Англиската граѓанска војна, кралскиот златар, Роберт Винер, добил нова од чисто злато во 1661 година за крунисувањето на кралот Чарлс II.

Монарсите не ја носеле оваа круна на церемониите за крунисување повеќе од 200 години бидејќи била премногу тешка. Тежи 2,04 килограми и висок 30,2 сантиметри, а кралицата Елизабета го носеше само на денот на крунисувањето.

Суверен скиптар

Златен стап со сфера, крст и гулаб на врвот го претставува суверениот жезол, кој ја симболизира Светата Троица. Се поврзува со пасторалната улога на монархот кон народот.

Скиптерот е тежок 1,15 килограми и долг 1,1 метар.

Вториот жезол ја претставува безвременската моќ и доброто владеење на монархот и ја надополнува духовната моќ симболизирана со жезолот на Суверенот со крстот.

Тежи 1,17 килограми и долг 92,2 сантиметри.

Најголемиот безбоен дијамант во светот, Калина I, стои на врвот. Тежи 106 грама и е позната како Првата ѕвезда на Африка.

Поради тежината на дијамантот, жезолот морал да биде зајакнат во 1910 година.

Модел на суверена

Земјината топка со крст е христијански симбол на авторитет кој се користел во средниот век.

Златната топка е опкружена со лента од дијаманти, смарагди, рубини, сафири и бисери, а одозгора има аметист и крст.

Шар е висок 27,5 сантиметри и тежок 1,32 килограми.

Златен сад со масло

Садот во форма на орел го држи светото масло за помазание што се користело за време на церемонијата на крунисување.

Главата на орелот се отстранува за да се истури маслото во садот.

Садот е направен според легендата дека Дева Марија му се јавила на средновековниот англиски светец Томас Бекет и му дала златен орел и масло за да ги помаза идните кралеви на Англија.

Тежи 660 грама.

Злато, кожа, кадифе и златна нишка го сочинуваат еден од најстарите симболи на британското кралско крунисување.

Употребата на мамузи што го симболизираат витезот со крунисана глава датира од крунисувањето на Ричард Први во 1189 година.

За време на церемонијата на крунисување, мамузите традиционално биле прикачени на стапалата на кралот, но биле претставени и ставени на олтарот за кралици.

Прстен за крунисување

Прстенот датира од крунисувањето на кралот Вилијам Четврти во 1831 година. Кралицата Викторија не го носела на крунисувањето во 1838 година бидејќи нејзините прсти биле премногу мали.

Виолетова наметка

Дванаесет шивачки од Кралското училиште за игла потрошиле три и пол илјади часа за да ја изработат кралската наметка.

Изработен е од свила и извезен со монограм на монархот, класови од пченица и маслинки.

Каменот на Сконе

Познат и како „Камен на судбината“, тој е древен симбол на шкотската монархија. Плочата од песочник тежи 152 килограми.

Кралот Едвард I од Англија го киднапирал во 1296 година и го поставил на тронот во Вестминстер, Лондон.

Тој беше украден од лондонската Вестминстерска опатија од страна на шкотските националисти во 1950 година, а подоцна повторно се појави во опатија Арброат во Шкотска. Официјално беше вратен во Шкотска во 1996 година.

Каменот повторно ќе ја напушти Шкотска само за крунисувањето во Вестминстерската опатија.