Предносите на црвениот кромид за организмот се познати, повеќето лековити својства се препишуваат на неговите антиоксиданти и сулфурни соединенија.

Ги спречува воспалителните процеси, го намалува ширењето на вирусите, делува антибактериски и антигабично, го штити здравјето на срцето и крвните садови…

Меѓутоа, некои луѓе не би требало да го консумираат, односно треба да внимаваат кога и колку го внесуваат во организмот.

unsplash

Контраиндикации и повреди

Црвениот кромид не се препорачува за луѓето со:

  • болести на црниот дроб и бубрезите;
  • историја на колитис;
  • проблеми со дигестивниот тракт, особено со зголемена киселост на желудник, гастритис, гастродуоденитис, чир, панкреатитис, надуеност;
  • алергиски реакции;
  • индивидуална нетолеранција;
  • синдром на иритабилно црево;
  • не користете го на празен стомак

Со претпазливост мора да го консумираат астматичарите и луѓето со висок крвен притисок, а не е препорачливо да го јадат трудниците.