Предносите на црвениот кромид за организмот се познати, повеќето лековити својства се препишуваат на неговите антиоксиданти и сулфурни соединенија.
Ги спречува воспалителните процеси, го намалува ширењето на вирусите, делува антибактериски и антигабично, го штити здравјето на срцето и крвните садови…
Меѓутоа, некои луѓе не би требало да го консумираат, односно треба да внимаваат кога и колку го внесуваат во организмот.
Контраиндикации и повреди
Црвениот кромид не се препорачува за луѓето со:
- болести на црниот дроб и бубрезите;
- историја на колитис;
- проблеми со дигестивниот тракт, особено со зголемена киселост на желудник, гастритис, гастродуоденитис, чир, панкреатитис, надуеност;
- алергиски реакции;
- индивидуална нетолеранција;
- синдром на иритабилно црево;
- не користете го на празен стомак
Со претпазливост мора да го консумираат астматичарите и луѓето со висок крвен притисок, а не е препорачливо да го јадат трудниците.