СОСТОЈКИ:
– 110 г омекнат путер
– 160 г шеќер
– 1 ванилин шеќер
– ½ лажичка црвена слаткарска боја
– 1 јајце
– 3 лажици сончогледово масло
– ¾ лажички сок од лимон
– 190 г брашно
– ½ лажичка прашок за печиво
– ½ лажичка сода-бикарбона
– ¾ лажици какао
– 70 мл млеко
– 70 мл павлака за готвење
– 35 г мелени бадеми
– 35 г темна чоколада

ЗА ДЕКОРАЦИЈА

– 160 г путер
– 400-450 г шеќер во прав

ПОДГОТОВКА:
Рерната загрејте ја на 180 степени. Со миксер изматете го путерот со шеќерот и ванилата. По 2-3 минути намалете ја температурата и додајте ги бојата и јајцата, потоа маслото, сокот од лимон и топената чоколада. Во садот со брашното додајте ги печивото, содата и какаото и добро измешајте. Постепено додавајте ги сувите состојки, млекото и павлаката. На крај додајте ги бадемите и измешајте да добиете хомогена смеса. Рамномерно распоредете ја во калапи за мафини (оваа смеса е за 12 мафини) и печете ги 18-20 минути. Оставете ги да се ладат, а за тоа време подгответе го преливот. Изматете го путерот со шеќерот во прав. Со ова филувајте ги изладените мафини.