Црногорецот Бранислав Радуловиќ стана бруцош на 88 години.

Бранислав решил да се запише на Машинскиот факултет во Подгорица, каде што бил пречекан од студенти и професори.

„Сакам да докажам дека ние старите не сме за фрлање и дека имаме потенцијал што може да се искористи“, изјави тој за Радио и телевизија на Црна Гора. Тој додаде дека бил мотивиран од неговата внука, која неодамна докторирала право во Белград. Меѓутоа, поради една причина, неговото семејство не е ентузијасти што тој ќе почне да учи.

Годините си го земаат својот данок, далеку сум, 15 километри од Подгорица. Секојдневно возам во двата правци и ако нешто се случи, секогаш би бил крив дедо ми“, вели Бранислав. Завршил геодетско училиште во средината на минатиот век. Сега е невообичаено да се навикне на технологијата, но колегите му помагаат да го совлада материјалот.

„Така ги собирам моите и нивните години и делам и јас сум млад како нив. Во суштина, не сум ниту најлош, ниту најдобар, златна средина, тоа е тоа“, заклучи Бранислав.