Денес е само деветти јануари, а веќе имате чувство дека месецот трае триста години и никогаш нема да заврши?

За среќа, не сте единствените.

Јануари за многумина е најдепресивниот месец во годината, а за милиони луѓе ширум светот се чини дека тој продолжува засекогаш.

Синиот понеделник е и во јануари, најдепресивниот ден во годината, односно третиот понеделник во јануари. Синиот понеделник е ден кога повеќето луѓе се чувствуваат огорчено поради, како што велат, комбинацијата на мрачното зимско време, фактот дека празниците се зад нас и вината за неуспешните новогодишни одлуки.

Оваа година тоа не очекува на 16 јануари.

Но, да се вратиме на внатрешното чувство дека јануари трае предолго.

Постои научно објаснување зошто се чувствувате така

Излегува дека има научно објаснување зошто јануари изгледа како да се одолговлекува. Кој би рекол?

Чувството се должи на вашиот внатрешен допамински часовник. Допаминот е хормон кој мозокот го ослободува кога е стимулиран од задоволство, задоволство, достигнувања итн. Newstatesman.com објави дел од студијата во која се заклучува дека допаминот често се ослободува во текот на ноември и декември поради сите настани околу празниците.

Секогаш сте зафатени во празничните месеци.

Има многу да се направи и многу малку застој, што резултира со повисоки нивоа на допамин во споредба со остатокот од годината.

Јануари го спречува тоа затоа што се вративте на старото јас. Бидејќи во јануари нема многу работи освен враќање на работа, на умот му се досадува, што го успорува внатрешниот часовник на телото, правејќи времето да изгледа како да минува со темпо на полжав.