Ако сакате да направите вкусен десерт што исто така е здрав и нискокалоричен, оваа банана торта е вистинскиот избор.
Банана тортата е одлична алтернатива за оние кои сакаат да јадат благо во попладневните часови, а не сакаат да се здебелат. Не содржи ниту грам бело брашно, еден од најголемите „непријатели“ на витата линија.
Потребни состојки:
4 зрели банани
1 шолја маслиново масло
4 јајца
1 и пол шолја зобни снегулки
1 шолја суво грозје
2 кафени лажички прашок за пециво
Цимет по елба
Начин на подготовка:
Згмечете ги зрелите банани и измешајте ги со изматените јајца и маслиновото масло додека не добиете изедначена смеса. Потоа додадете ги зобните снегулки, циметот и прашакот за пециво. Промешајте.
Намачкајте го тавчето за печење и истурете ја смесата. По желба украсете ја со парчиња банана.
Печете во загреана рерна на 180 степени Целзиусови околу 35 минути.