Повеќедневните маневри „Молневит удар 2021“ се трета голема национална вежба на Војската на Србија од 2016 година, а тие вежби ги рангираат српските вооружени сили на прво место во регионот и во самиот врв на Европа.

Според порталот Балканска безбедносна мрежа, 15.000 војници, што е мнозинство од униформираниот состав на српската армија биле ангажирани на тековната тактичка вежба. За споредба, вооружените сили ангажираа 13.000 војници во заедничката вежба „Морава 2016“, а две години подоцна, 8.000 униформирани лица учествуваа во „Векот на победниците“.

„ Хрватска ги организираше најголемите национални маневри „Велебит 18″ во 2018 година со 5.677 војници. Романија во 2021 година изврши воена вежба со 10.000 луѓе, со поддршка на 5.000 сојузнички војници“, пишува порталот.

Порталот наведува, повикувајќи се на своите откритија, дека тековната вежба ги вклучувала сите команди и единици, а вежбата официјално започнала на 15 јуни, иако единиците излегле на терен четири дена порано во согласност со планот за тревога.

Во вежбата учествуваат сите четири бригади на армијата, мешаната артилериска бригада, речната флотила, единиците за логистика и телекомуникации…

Паралелно со големите воени вежби, Војската на Србија се подготвуваше за мировни мисии, организираше меѓународни воени вежби и спроведуваше редовна обука.

„Така, овој месец во Србија се одржа голема мултинационална вежба „Платинаст волк 21 “за спроведување мировни операции, во кои покрај армијата домаќин, беа и од Велика Британија, Франција, Словенија, Романија, Унгарија, Бугарија, БиХ, Грција и САД“.

Во текстот се додава дека, иако започнал сериозен одлив на луѓе од вооружените сили во 2016 година, активностите на ВС продолжија на сите нивоа со учество на голем број луѓе, и дека предничеа воените паради по повод националните празници, со континуитетот на големи воени вежби.