Тим од археолози од музејот Пен пронашле 5.000 години старо кафуле со простор за јадење на отворено и делумна кујна.

Кафулето се наоѓа во античкиот град Лагаш во јужен Ирак, сега познат како Ал-Хиба. Археолозите откриле дека во кафулето имало клупи, просторија која служела како фрижидер, печка и остатоци од стара храна.

Директорката за истражување Сара Пицименти од Универзитетот во Пиза предложи тимот наместо да копа директно надолу, да користи поинаков пристап со ископување на областа со хоризонтално копање. Тимот откри дека кафулето е само 50 см под површината користејќи го овој пристап.

„Откривањето на локалитет како ова, скоро 5.000 години, јавно кафуле толку блиску до површината е неверојатно. Само прецизно, повеќефазно хоризонтално ископување може да открие што останува“, рече Холи Питман, директорка на археолошкиот проект Лагаш (LAP) и кустос на Одделот за Блискиот Исток на музејот Пен.

Тој е еден од најстарите и најголемите градови во Месопотамија

Лагаш бил еден од најстарите и најголемите градови во Месопотамија околу 3000 година п.н.е. Поради околните мочуришта и плодното земјиште, тој бил главен производствен центар за земјоделство и риболов.

Питман и тим меѓународни истражувачи се вклучени во археолошкиот проект Лагаш веќе четири години. Од почетокот на истражувањето во 2019 година, археолозите пронајдоа две куќи, патишта, улички, печки за керамика и керамика кои останале недопрени илјадници години.

Питман рече дека жителите на Лагаш не биле ниту елити ниту робови, туку слободни луѓе кои живеат во урбани населби, што е поинаков пристап од она што археолозите претходно мислеле кога ископувале такви области.

„Веројатно имаме, особено во несигурна средина како јужна Месопотамија, широка група на луѓе кои би можеле да ги сметаме за „средна класа“ во текот на третиот милениум. Тие имаа слобода на дејствување; тие носеа одлуки. Тие не мора да имаа богатство , но тие беа во голема мера независни и имаа мобилност“, рече Питман, според Jerusalem Post.