Вакцината за коронавирус развиена од „AstraZeneca“ и Универзитетот во Оксфорд обезбедува силна заштита од Covid-19, открива клиничко испитување во САД. Во студијата се додава дека вакцината нуди целосна заштита од болеста и не предизвикува сериозни несакани ефекти, пренесува Њујорк тајмс.

Ако „AstraZenecа“ добие овластување за итна употреба во САД врз основа на новите резултати, вакцината најверојатно нема да стане достапна до мај, кога федералните власти предвидуваат дека три други овластени производители на вакцини ќе произведуваат доволно дози за сите возрасти на нацијата.

– Advertisement –

Студијата доаѓа во момент кога повеќе од десетина земји овој месец накратко ги прекинаа вакцинациите  со овој производител со загриженост од можни ретки несакани ефекти.

Прикажи повеќе