-Во текот на осумте години на власт, Теута Арифи само за овие позиции на договор за дело има потрошено над 7 милиони евра, пари на даночните обврзници. Доколку овие пари беа потрошени таму каде што има потреба, а не за луѓе што се партиски милитанти, за членови од семејството на Теута Арифи и на вработените во нејзиниот кабинет, денес од овие пари ќе беа изградени неколку градинки за деца, улици, катчиња за играње за децата, паркови и слично. На листата којашто е јавно објавена ќе видите како години по ред Теута Арифи им давала и продолжува да им дава плати на партиските милитанти, на нејзините блиски и на блиските на лицата во нејзиниот кабинет, кои никогаш не работеле во општината, а некои, пак, ниту се наоѓаат во Тетово, туку живеат и работат во странство“, се вели во соопштението на Алијанса за Албанците.

Партијата ги објави и дел од имињата на луѓето кои добивале пари од Општина Тетово,  кои биле блиски луѓе на градоначалничката:

– Албона Меџани Синани, сопруга на Бетим Синани, роднина на Теута Арифи, со договор за дело, добивала плата во износ од 15.000 денари месечно. Живее и работи во Германија.

– Руџул Сулејмани, сопруга на Вахид Сулејмани – директор на финансии во Општина Тетово, прв братучед на Теута Арифи. Никогаш нема работено во општината, добивал плата од 30.000 денари месечно.

– Арлинд Зеќири, бивш министер и функционер на ДУИ, секој месец добивал плата од 17.000 денари. Никогаш нема работено во општината.

– Рудина Фазлиу, сестра на Арменд Фазлиу, активист и милитант на ДУИ, вработен во кабинетот на Теута Арифи, секој месец добивала плата од општината во износ од 15.000 денари, иако тој работи во компанијата Eколог.

– Хидије Цека, сопруга на бивш директор на Јавното комунално претпријатие, Џелал Цека, секој месец добивал плата од општината во износ од 25.000 денари, а никогаш нема работено во општината.

– Валмир Алили, сопруг на Вјолца Алили, вработена во кабинетот на Теута Арифи, секој месец добивал плата во износ од 15.000 денари, иако не работел во општината туку има приватна компанија.

– Генти Исмаили, брат на Арди Исмаили, активист и милитант на ДУИ, вработен во кабинетот на Теута Арифи, секој месец добивал плата од општината во износ од 30.000 денари, а никогаш нема работено во општината.

– Јетон Пустина, вработен во неколку институции, секој месец добивал плата во износ од 20.000 денари од општинскиот буџет за да извршува политички и партиски активности по собирите на Теута и на ДУИ.

-Слични листи, со вработени со договор за дело има и во Јавното комунално претпријатие, каде што исто така има многу блиски на Теута Арифи и на нејзиниот сопруг, но исто така и блиски на други функционери на ДУИ, кои примаат плата со години, а никогаш не отишле на работа. Многу загрижувачки е фактот дека овие фиктивни вработени со договори добиваат огромни суми, додека на вработените им се доцнело со платите и не им се уплаќале здравствените и пензиски придонеси. За сите овие малверзации и злоупотреби на Теута Арифи, ќе ги информираме надлежните државни институции, како што се Основното обвинителство, Државната комисија за спречување на корупција, Државниот завод за ревизија, Финансиската полиција и меѓународните институции, амбасадите на европските држави и амбасадата на САД, се вели во соопштението на Алијанса за Албанците.