Кое е значењето на жолтата боја и со каква енергија зрачи – дознајте која е нејзината симболика и како се добивала во античко време!

Кога пристигнал на југот на Франција, во март 1888 година, Винсент Ван Гог му напишал писмо на својот брат Тео: „Сонцето ме зашеметува, сонцето и светлината што можам да ги наречам само жолта, лимонова жолта, сулфурна жолта, златно жолта Колку е прекрасна таа жолта! Винсент е запаметен по сончогледите, стоговите сено и жолтиот сјај на неговите слики. Таа жолта боја, иако весела и жива, често беше огледало на тешката, осамена и интензивна природа на уметникот, пишува НаташаИлиќ, дипл. архитект и сликар.

Жолтата, како виолетова, имаше трнлив пат и луѓето и денес тешко ја прифаќаат, бидејќи ја претставува бојата на предавството, сомнежот, љубомората… Ова е боја која се забележува и брзо се препознава, па затоа е бојата на опрема на градилиштето (шлемови, елеци и чевли), често многу флуоресцентни, неонски жолти. Жолти се такси возилата, рекламите, знаците за опасност и зголемената внимателност во сообраќајот и на коловозот, бојата на семафорите. Жолтата е исто така симбол на комуникација, па не е изненадување што симболите на поштата обично се жолти.

Ако го припишеме на еден од 12-те хороскопски знаци, тоа би биле Близнаци, знак општо познат по својот интелект, зборливост, љубов кон забавите и поврзување со луѓето. Во својата позитивна конотација, значи, ова е бојата на забавата, дури и на оптимизмот, радоста, светлината, детството, наивноста. Најсветлите асоцијации со жолта се Сонцето, светлината, полињата со пченица. Во англискиот јазик ги имаме изразите „брилијантен“, „светол“, кои се синоними за придавката интелигентен. Тоа им се припишува на весели луѓе со добра смисла за хумор. Исто така, ги опишува луѓето кои се свесни за сопствената вредност. Често ова е бојата на авантуристите и оние кои се во потрага по нови искуства, дури се смета за боја на мислители.

Вообичаено е на знамињата и претставува различни патриотски мотиви: просперитет, злато, кралски права. Жолтата се наоѓа помеѓу портокаловата и зелената боја на тркалото за боја, така што нејзините нијанси преминуваат од сенф боја до светли портокалови тонови. Пигментот е добиен од глина, почва, арсен сулфид (орпимент), кадмиум. Во Индија, жолтата боја се добиваше од урината на кравите, хранети исклучиво со лисја од манго. Овој пигмент беше стабилен и широко користен.

Шафранот е и основа за добивање жолта боја, па затоа и денес често се користи во боите за храна. Жолтата боја е присутна во уметноста од праисторијата до квадратите на основните бои на Модријан. Кожите на египетските фараони, покривите на црвениот Забранет град во Пекинг и блескавата архитектура на Лас Вегас се обоени во жолта и златна боја.

Во архитектурата, оваа боја е акцентирана и пластична. Бидејќи жолтата е поврзана со злато, таа често се користела во кралската и светата архитектура. Архитектурата и ентериерите на училиштата често изобилуваат со нијанси на жолта, како и портокалова, бои што ги сакаат децата. Училниците, игралиштата, соблекувалните и мебелот од училишниот двор се разиграно жолти. Тоа е вообичаено во рестораните.

Јавните простори можат да ја истакнат жолтата боја во комбинација со белата или сивата во неговата силна форма, додека попригушени и поладни тонови се препорачуваат за станбени ентериери. За екстравагантни ентериери златните детали се секогаш добредојдени, додека изборот на жолта во канцелариските простори не е најдобриот избор.