Популарната кинеска видео апликација ТикТок е забранета од сите уреди со кои управува Претставничкиот дом на САД, според административниот дел на Претставничкиот дом, спроведувајќи го законот што наскоро ќе стапи на сила со кој се забранува апликацијата од владините уреди на САД.

Advertisements

Новото правило, исто така, следи по серијата потези на владите на американските држави да го забранат ТикТок, во сопственост на ByteDance Ltd, со седиште во Пекинг, од владините уреди, поради загриженоста дека кинеската влада може да ја користи апликацијата за следење на Американците и цензурирање на содржината.

Прикажи повеќе