Pasta e fagioli или тестенини фажоли со грав се италијанска класика што со задоволство ја усвоивме во нашите тетратки за рецепти. Ова хранливо јадење на лажица ќе не држи доволно сити и убаво ќе не загрее – но ако сакате нешто поконкретно, можете да му додадете и месо, како мелено говедско и свинско месо, сланина и свежи колбаси.

Неколку прстофати лути зачини исто така ќе дадат убав шмек, а за да го направите јадењето покремасто, не заборавајте на изобилството сирење како пармезан и некој што убаво ќе се стопи и растегне откако ќе го извадите садот од рерна.

Pasta e fagioli al forno е одлично јадење без месо или само со додаток на сланина, а слободно играјте си со други додатоци, како лук, праз или лути пиперки.

Состојки за грав од тестенини во рерна:

350 гр тестенини
750 гр излупени домати
700 гр мелено месо
150 гр сланина
1 среден кромид
1 среден морков, сецкан
150 гр корен од целер
2 лажици доматна паста
1 лажичка суво оригано
1/2 лажичка сол
1/2 лажичка сушен босилек
1/4 лажичка чили
1/2 китка магдонос
1/4 лажичка бибер
220 гр варен грав
150 гр пармезан
150 гр топено сирење

Подготовка:

1. Загрејте ја рерната на 180 ° C. Сварете ги тестенините да бидат малку тврди – ал денте.

2. Излупените домати исцедете ги и исечкајте ги.

3. Се пропржува сечканиот кромид и се додава сечканата сланина, морковот и целерот. Додадете го меленото месо околу 10 минути. Се пржат десетина минути на тивок оган, па се додаваат излупените домати и доматната паста и зачините. Откако ќе го направите, оставете да врие околу десет минути.

4. Се промешува гравот, дел од сечканиот магдонос и половина од стопеното сирење. Промешајте ги сварените тестенини. Префрлете го во сад за печење и посипете со преостанатото сирење и пармезан. Се пече поклопено 20 минути, а потоа се посипува со преостанатиот магдонос.